| |

Ripsiliima – Sisäpiirin opas ripsiteknikoille

Ripsiliimat ovat tärkeä osa jokaisen ripsiteknikkona työskentelevän arkea, mutta niihin liittyy paljon hämmennystä ja sitä oikeaa, itselle sopivaa ripsiliimaa voi olla hankala löytää. Tämä artikkeli on kattava tietopaketti ripsiteknikoille ja sen tavoitteena on auttaa tietämään enemmän ripsiliimoista. Tämän sisäpiirin oppaan luettuasi ymmärrät, miten ripsiliima toimii, miksi se on niin tärkeä ja miten valita itsellesi sopivin ripsiliima. Käsittelemme myös sellaisia tärkeitä aiheita kuten turvallisuus ja ripsiliima-allergiat, sillä tiedämme niihin liittyvän monia kysymyksiä. 

Yhtälailla, jos olet ripsienpidennysten käyttäjä ja kiinnostunut ripsiliimoista, voit lukea tämän artikkelin. 

Sisällysluettelo

 1. Ripsiliiman käyttötarkoitus ja toiminta
 2. Riskit ja allergiat
 3. Ripsienpidennysten pysyminen – näin varmistat, että ripsienpidennykset kestävät
 4. Työympäristö ja turvallisuus
 5. Ripsiliiman valinta ja ominaisuudet
 6. Mitä sinun tulee ottaa huomioon ripsiliimaa valitessa?
 7. Ripsiliiman säilytys
 8. Esittelyssä ripsiliimat

Ripsiliiman käyttötarkoitus ja toiminta

Jokainen ripsiliima on valmistettu kiinnittämään ripsienpidennyskuitu asiakkaan omaan, luonnonripseen. Äkkiseltään ummikolle tämä voi kuulostaa oudolta, mutta ripsikuidut eivät tosiaan pysy itsestään kiinni. Siksi ne on kiinnitettävä ripsiliimalla. Kuitu siis liimataan omaan ripseen, yksitellen. Ripsien elinkaari on 60–90 päivää, jonka jälkeen ne tippuvat ja sen mukana myös ripsienpidennyskuitu. Tämän jälkeen tilalle kasvavat uudet ripset. Oikeinlaitettuina ripsienpidennykset ovat turvallisia, eikä liima edes kosketa ihoa missään vaiheessa. 

On tärkeää tietää liimojen toimintaperiaate, jotta saat niistä enemmän irti ja osaat käyttää niitä oikein ja turvallisesti. Ripsiliimaan vaikuttavat yllättävän monet tekijät, jotka on hyvä tietää. Tietämällä enemmän ripsiliimoista ja niiden käyttäytymisestä, osaat jatkossa helpottaa omaa työskentelyäsi ja varmistat, että ripsienpidennykset kestävät asiakkaalla mahdollisimman pitkään. 

Ripsiliiman toiminta perustuu Syanoakrylaattiin, joka nestemäisenä koostuu yksittäisistä molekyyleistä (monomeerit), kun taas kovettuessaan niistä muodostuu molekyyliketju (polymeeri). Sen tehtävänä on mm. tehdä liimasta kestävä, mutta sillä voidaan vaikuttaa myös kuivumisaikaan. Mitä enemmän liimassa on Syanoakrylaatteja, sitä kovemman liimasidoksen se kehittää ja tällöin pysyvyys on parempi. 

Riskit ja allergiat

Ennen kuin käsittelemme ripsiliimoja syvällisemmin, nostamme kissan pöydälle ja puhumme riskeistä ja allergioista.

Valitettavasti ei ole olemassa allergisoimatonta ripsiliimaa. Kaikki ripsiliimat sisältävät Syanoakrylaattia, joka on niissä pääraaka-aineena. Jos olet sille allerginen, et voi käyttää ripsienpidennyksiä. 

Allergia on immunologisen järjestelmän häiriö, jossa elimistö käynnistää immunologisen reaktion jollekin elimistön ulkopuoliselle, mutta sinänsä vaarattomalle aineelle. (Lähde: Allergia- ja astmaliitto)

Allergioita esiintyy kuitenkin todella vähän ottaen huomioon, miten suosittuja ripsienpidennykset ovat. Ripsiteknikoilla on hieman suurempi riski saada allergia. Syystä, että he ovat ripsiliimojen kanssa tekemisissä päivittäin, verrattuna asiakkaaseen, joka käy laitattamassa ripset. Tätä voi verrata kampaajalla käyntiin. Myös kampaajat käsittelevät työssään kemiallisia aineita ja niin kampaaja kuin asiakkaat tietävät tämän. Ei ole olemassa luonnonmukaista ripsiliimaa, vaan se on kemiallinen tuote, kuten myös monet muut jokapäiväisessä arjessa käytettävät tuotteet.

Ripsiliimasta vapautuu kuivumisen aikana näkymättömiä liimahöyryjä. Juuri nuo liimahöyryt voivat aiheuttaa silmissä reaktiota, eikä ole olemassa liimaa, josta ei höyryjä tulisi. Kuivuttuaan Syanoakrylaatti on harmiton. Monesti kyse on silmien ärsytyksestä, eikä allergiasta. Oireet ovat kuitenkin samankaltaisia, kuten punertavat silmät, kutina ja vuotaminen. Silmien ärsytys menee yleensä ohi, noin vuorokauden sisällä, eikä se vaikuta elimistön immuunijärjestelmään. Todistetusti suurin osa asiakkaista ei saa reaktioita Syanoakrylaatista, eikä silmien ärsytyksen syynä ole aina tämä ainesosa, vaan reaktio voi syntyä pinsettien tai ripsiharjan hankauksesta, puhdistusaineesta tai suojalapuista. 

Suosittelemme ennen ripsienpidennysten laittoa testaamaan ripsiliimaa, jossa mahdollinen allergia voi tulla ilmi. Testaus ei kuitenkaan sulje pois allergian mahdollisuutta. Allergia voi myös puhjeta myöhemmin, vaikka olisi aikaisemmin käyttänyt ripsienpidennyksiä. 

Ripsiliimat ovat turvallisia oikeinkäytettynä, kunhan ripsiteknikko työskentelee huolellisesti, eikä liimaa pääse asiakkaan iholle tai silmille.

Ripsienpidennysten pysyminen – näin varmistat, että ne myös pysyvät

Jos pidennykset eivät pysy odotetusti, on kyseessä ripsiliima – jopa 80 % todennäköisyydellä. Ripsienpidennysten pysymiseen vaikuttavat ripsiliima, työskentelytekniikkasi, työtilasi, asiakkaan kotihoito ja terveys, jopa lääkitys tai vuodenaika. 

Syyt, joiden vuoksi ripsienpidennykset eivät pysy:

 1. Ripsiliima, jopa 80 % tapauksissa. Muistatko ravistaa ripsiliimaa riittävästi? Manuaalisesti ravistettaessa vähintään 2 minuuttia tai ota käyttöösi ravistin, joka ravistaa liiman nopeammin ja tehokkaammin. Säilytätkö liimaa oikein? Eihän liima ole vanhentunutta? Vaihdatko ripsiliimaa riittävän usein työskentelysi aikana?
 2. Työskentelytilasi. Mikä on lämpötila? Onko tila ilmastoitu? Onko siinä riittävä ilmavirta? Mikä on tilan kosteus? Ilmankosteuden tulisi olla 40–60 % ja ihanteellisin kosteus on 50–55 %. Ihanteellinen lämpötila on yleensä 20–24 °C. Lämpötilan laskiessa kosteus kasvaa. Mitä kosteampi tila, sitä nopeammin liima kuivuu.
 3. Asiakas. Sinun on neuvottava asiakasta hoitamaan ripsiään oikein, jotta hän voi nauttia niistä mahdollisimman pitkään ja jotta ne pysyvät turvallisina. 

Tarkastele, onko kyseessä yksittäistapaus vai kärsiikö useampi asiakkaasi huonosta pysyvyydestä? Jos yksi asiakas, niin silloin vika on luultavammin hänessä. Silloin on tarkasteltava hänen kauneusrutiinejaan, käyttääkö miten paljon meikkiä, peseekö hän ripsiään kotona, onko hänellä rasvainen iho. Myös terveys ja lääkkeidenkäyttö voivat vaikuttaa tai onko hänen terveydentilassaan tapahtunut muutoksia? Tiesitkö, että myös vuodenaika voi vaikuttaa kehoomme ja sitä myöten hiuksiimme ja jopa ripsiin? Kun keho yrittää sopeutua uusiin lämpötiloihin ja aurinkoon (tai sen puutteeseen), voivat ripset irrota tavallista aikaisemmin. Tämä tapahtuu keväisin ja syksyisin, mutta kestää korkeintaan 1-2 ripsisykliä. 

Jos taas ongelma esiintyy useammalla asiakkaalla, on sinun katsottava peiliin.

Jotta ripset pysyvät mahdollisimman pitkään, panosta siis ripsiliimaan ja sen säilytykseen, omaan työskentelytilaasi ja -tekniikkaasi sekä muista neuvoa asiakastasi ripsienhoidossa.

Työympäristö ja turvallisuus

Varmista, että työtilasi on optimaalinen ripsienpidennysten laitolle. Älä koskaan työskentele tunkkaisessa tilassa, vaan huolehdi hyvästä ilmanvaihdosta. Ilmastointi on melkeinpä välttämätön. Tuuleta ennen ja jälkeen jokaista asiakasta. 

Mikäli työtilassa ei ole optimaalista lämpötilaa tai ilmankosteutta, liimasi saattaa kuivua liian nopeasti tai hitaasti ja haitata näin kuidun kiinnittymistä luonnonripseen. Ilmankosteutta saat lisättyä ilmankostuttimella, märillä pyyhkeillä työtilassa tai lämmittimen vieressä olevalla vesikulholla. Mikäli sinulla on liikaa kosteutta ilmassa, tarvitset ilmastoinnin tai kosteuden poistajan. Seurataksesi työtilasi lämpötilaa ja ilmankosteutta, kannattaa hankkia ilmankosteusmittari.

Tilan kosteus vaikuttaa Syanoakrylaatin (kaikkien ripsiliimojen pääainesosa), kuivumisnopeuteen. Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että mitä kosteampi huoneilma, sitä nopeammin liima kuivuu ja vastaavasti liima kuivuu hitaammin kuivassa huoneilmassa. 

Myös hygienian on ilman muuta oltava kunnossa niin tilan kuin työskentelyvälineiden osalta. 

Samoissa tiloissa ei tulisi olla muita kemikaaleja, koska ne saattavat reagoida ripsiliiman kanssa, esimerkiksi parturi-kampaamoissa ammoniakki.

Jos laitat ripsienpidennyksiä päivittäin, suosittelemme maskin käyttöä. On eri asia altistua itse päivittäin liimahöyryille kuin asiakas, joka tulee paikalle silloin, kun ripset laitetaan ja huolletaan. Älä huolehdi siitä, miltä maskin käyttö näyttää asiakkaille. He kyllä ymmärtävät. Kyse on sinun työturvallisuudestasi.

Suosittelemme myös suojakäsineiden käyttöä. 

Asiakkaan ripsien on oltava puhtaat, ennen kuin voit aloittaa työskentelyn. Puhdista ripset aina ennen kuin aloitat työskentelyn ollaksesi varma ripsien puhtaudesta. Vaikka ripset päällisin puolin näyttäisivät puhtailta, puhdista ne joka tapauksessa. 

Jos asiakas on sairaana tai hänellä on allergia ja vaikka se olisi ohimenevä esim. siitepölyallergia, niin silloin ripsienpidennyksiä ei tule laittaa. 

Aseta suojalaput oikein. Mikäli se hiertää silmää tai on liian lähellä, voi silmään tulla kipeä jälki.

Asiakkaan on pysyttävä kiltisti paikoillaan, jotta ripsienpidennykset voidaan asettaa turvallisesti. 

Ripsiliimasta tulee höyryjä, jotka asiakkaan tai ripsiteknikon silmiin päästessä voivat aiheuttaa ärsytystä. Käyttämällä nanomisteriä, nopeutat liiman kuivumista. Kuivasta liimasta ei vapaudu höyryjä. 

Superbonder on puolestaan ripsiliiman sitova ja kuivattava aine, jolloin siitä ei tule enää höyryjä. Se tekee liimasidoksesta joustavaa ja paremmin iskunkestävää. Näin asiakkaan silmät eivät ärsyynny liimahöyryistä ja pidennykset kestävät paljon pidempään. Asiakas voi mennä samana päivänä saunaan tai uimaan, eikä tarvitse pelätä että pidennykset tippuvat. Tuotetta on todella helppo käyttää, sivellään vain pieni määrä mikrotikulla liimaus kohtaan laiton jälkeen ja kuivatellaan hetki.

Ripsiteknikon on oltava työssään huolellinen ja noudatettava oikeita työskentelytapoja sekä turvallisuusohjeita. Ripsiliima ei saa olla vanhentunut, se on säilytettävä oikein, ravistettava erittäin hyvin ja se on vaihdettava usein työskentelyn aikana. Lisäksi sitä tulee laittaa juuri oikea määrä, ei liian vähän eikä liian paljon. Emme voi olla korostamatta tarpeeksi huolellisuutta ripsiliimojen käytössä ja säilytyksessä. Sanomattakin on selvää, ettei liima saa joutua kosketuksiin asiakkaan silmien tai ihon kanssa.

Ja lopuksi tärkeä varoitus: ripsiliima ei saa joutua kosketuksiin puuvillan kanssa. Esimerkiksi jos yksikin tippa tippuu puuvillahousuille, voivat ne kärähtää. Tai pumpulipuikolle, jolloin se alkaa savuta. Jos liimaa tippuu iholle, sitä ei kannata pyyhkäistä pois vanulapulla. Kemiallisen reaktion seurauksena se polttaa iholla. 

Ripsiliiman valinta ja ominaisuudet

Asiakkaan ja sinun turvallisuus on aina tärkeintä. Vastuullisena ripsiteknikkona sinun on tarjottava asiakkaallesi ammattilaistuotteet ja tämä koskee myös ripsiliimoja. Ammattilaiskäyttöön tarkoitetuista ripsiliimoista näet tarkat koostumustiedot ja tiedät sen alkuperän. Emme voi suositella kiinalaisia ripsiliimoja, jotka on mahdollisesti valmistettu epämääräisissä olosuhteissa tai joiden koostumuksesta ei ole varmuutta. Ripsiliimoja ei kannata myöskään hankkia eBaystä, koska et voi luottaa, mitä saat. 

Käyttämällä korkealaatuisia ammattilaissarjoja, varmistat työnjälkesi olevan paras mahdollinen ja ripsienpidennysten kestävän asiakkaalla mahdollisimman pitkään. Tyytyväiset asiakkaat palaavat luoksesi. Ajattele asiaa myös niin, että asiakkaat tulevat luoksesi nimenomaan sen takia, että ripsiteknikkona loihdit turvalliset ripsienpidennykset. He luottavat ripsesi kirjaimellisesti sinun käsiisi, joten et halua mokata tai riskeerata asiakkaasi turvallisuutta. Siksi ripsiliiman valinta on tärkeää. 

Ripsiliimoja on hyvä vaihdella vuodenaikojen mukaan, sillä ilmankosteuskin vaihtelee ja eri liimat toimivat paremmin eri olosuhteissa.

Kaikki ripsiliimat on tarkoitettu kiinnittämään ripsikuitu, mutta ominaisuuksissa on eroja. Sen oikean löytäminen ei ole helppoa ja siinä on otettava huomioon muitakin asioita kuin vain ominaisuudet. Oikea, sinulle sopiva ripsiliima helpottaa työtäsi. Vain kokeilemalla löydät itsellesi parhaiten toimivan liiman. Kannattaa aina huolehtia, että sinulla on ylimääräinen ripsiliimapurkki varalla, jos jotain sattuu tai käyttämäsi ripsiliima ei toimikaan. 

Mitä sinun tulee ottaa huomioon ripsiliimaa valitessa? 

 • Liiman kuivumisnopeus ja miten nopeasti laitat ripsikuidun. Ripsiliima voi kuivua nopeasti (0,5-1 sek.) ja sopii siksi taitavalle ja kokeneelle tekijälle. Jos sinulle ei ole vielä ehtinyt karttua kokemusta niin paljoa, valitse hitaammin kuivuva ripsiliima (2-3 sek.). Jos työskentelet kuivassa ympäristössä, valitse alhaisen kosteuden omaava liima. 
 • Lue tarkkaan, mitä valmistaja/jälleenmyyjä sanoo. 
 • Ympäristö/työtilasi ja vuodenaika. Millaisissa olosuhteissa kyseinen liima on parhaimmillaan?
 • Onko liima klassisille vai volyymiripsille, vai molemmille? 

Ripsiliiman säilytys

Päädyit lopulta mihin ripsiliimaan tahansa, ratkaisevinta on se, miten säilytät ja käytät sitä. Ripsiliiman säilytyksen osalta tutustu valmistajan ohjeisiin, miten juuri tietynmerkkistä ripsiliimaa on säilytettävä ja kuinka pitkään liima pysyy tuoreena. Jotkut valmistajat suosittelevat säilytystä jääkaapissa ja toiset eivät. Myös oikea säilytys sen jälkeen, kun olet avannut liiman, on tärkeää. 

Ripsiliimojen säilytykseen pätee kuitenkin muutama yleismaailmallinen sääntö: niitä ei tule koskaan laittaa suoraan auringonvaloon tai lämpölähteeseen ja ne on suojattava kosteudelta. Säilytä ripsiliima pystyasennossa pimeässä, viileässä ja ilmatiiviissä astiassa. 

Säilytys voi vaikuttaa jopa siihen, jos huomaat ripsiliimasi olevan yllättäen tavallista sitkeämpi. Jokainen ripsiliima toimii parhaiten ihanteellisessa ympäristössä, eli oikeassa lämpötilassa ja ilmankosteudessa. Jos luvut heittävät, vaikuttaa se heti liimaan. Esimerkiksi jos ripsiliima on sitkeä, se on liian kylmä. Jos lämpötila tippuu alle +18 °C, liiman paksuus muuttuu ja siitä tulee sitkeää. 

On suositeltavaa vaihtaa liimapurkki yhden kuukauden välein, vaikka se valmistajan mukaan säilyisi pidempään. Ja etenkin jos teet paljon ripsiä. Aina, kun avaat ja suljet liimapurkin, sinne pääsee ilmaa, joka heikentää liiman säilyvyyttä. Jos huomaat, että liimasi ei ole enää juoksevaa vaan venyvää, on aika vaihtaa liima uuteen. Merkitse aina pullon kylkeen avaamispäivä, jotta sinun on helpompi seurata liiman vanhenemista. 

Esittelyssä ripsiliimat

Kaikki myynnissä olevia liimojamme yhdistävät seuraavat tekijät:

 • Korkealaatuisia.
 • Ammattilaissarjoja ja tarkoitettu ammattilaiskäyttöön. 
 • Turvallisia oikein käytettynä. 
 • Valmistettu Etelä-Koreassa (paitsi Flow Lashes-liima, joka on valmistettu Saksassa)
 • Säilyvät avattuina 2 kk (8 viikkoa).
 • Sopivat niin klassisiin ripsiin kuin volyymiripsiin. 
 • Sopivat mustille ja värillisille kuiduille. 

Olemme uramme aikana testanneet lukuisia ripsiliimoja ja kokemustemme myötä todenneet nämä parhaiten toimiviksi liimoiksi.

Suosituin ripsiliimamme on Diamond Black Lash Adhesive (3g). Se on musta ripsiliima, jota voit käyttää niin matalassa kuin korkeassa kosteudessa. Suositeltu kosteusprosentti vaihtelee 40 %:sta jopa 70 % asti. Sen kuivumisaika on 1-2 sekuntia eli se on melko nopea ripsiliima, erinomainen myös aloittelijoille. 

Sparkle Clear Lash Adhesive (3g) on kirkas ja nopea liima. Sen kuivumisaika on 1 sekunti. Se toimii hyvin 40–70% kosteudessa. Koska se on kirkas, se käy hyvin etenkin värillisille ripsikuiduille, eikä sisällä carbon blackia, jolle moni saattaa olla allerginen.

PRO – Black Lash Adhesive (3g) Tämä musta ripsiliima on nopea ja sen kuivumisaika on 1 sekunti. Kuten muut ripsiliimamme, tämäkin toimii hyvin 40–70% kosteudessa ja säilyy avattuna 8 viikkoa. 

O’Clair Smart Eyelash Glue (3ml) on edullinen ja nopea ripsiliima, jonka kuivumisaika on myös 1 sekunti. Se on väriltään musta, joten se sopii mustille ripsienpidennyksille. Tämä ripsiliima toimii hyvin, vaikka ilmankosteus vaihtelisi 20–70%. Ripsienpidennykset pysyvät tällä liimalla n.8 viikkoa.

Power Black Lash Adhesive (3g) on musta, erittäin nopea hieman paksumpi liima, joten se sopii parhaiten kokeneille ja ripeille ripsiteknikoille. Sen kuivumisaika on 0,5-1 sekuntia. Tämä liima toimii hyvin niin matalassa kuin korkeassa ilmankosteudessa (35–70%). Sopii klassisille ripsille ja volyymiripsille. 

Elite Black Lash Adhesive (3g) on musta ja edullinen ripsiliima. Se sopii hyvin aloitteleville ja hitaammille ripsiteknikoille, sillä sen kuivumisaika on 2-3 sekuntia. Tämän liiman ihanteellinen ilmankosteus on 55 %, mutta käy myös alhaisempaan tai korkeampaan ilmankosteuteen. 

Näiden liimojen lisäksi meillä on oma Flow Lashes Extreme Glue-ripsienpidennysliima. Se kuivuu 1-1,5 sekunnissa.  Tämä liima ei ole myöskään herkkä säänvaihteluille. Suositeltu lämpötila on 20–24 ºC ja kosteusprosentti 40–70 %. Liima on valmistettu Saksassa ja täyttää kaikki Eu:standardit.

Kaikki nämä ammattilaisten suosimat ripsiliimat, nanomisterit ja superbonderit löydät Flow Lashes-verkkokaupastamme, josta voit tilata suoraan sopivimman tuotteen juuri sinun tarpeisiisi. 

Nyt, kun tiedät, miten valita sinulle se paras liima, klikkaa itsesi verkkokauppaamme, tilaa jo tänään ja huomaa, miten oikea ripsiliima tekee työskentelystäsi helpompaa ja mukavampaa.

Jos pidit artikkelista ja se oli hyödyllinen, jaa eteenpäin, jotta myös muut ripsiteknikot saavat tietää enemmän ripsiliimoista. 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.